torstai 2. toukokuuta 2013

kameran toimintoja

aukko


Valotusaika on aika, jonka kameran suljin on auki ja päästää valoa kennolle. 
Mitä heikommassa valossa kuvataan, sitä pidempi valotusaika vaaditaan ja vastaavasti kirkkaassa valossa kuvatatessa valotusajat ovat erittäin lyhyitä.
Kameroiden valotusajat ilmoitetaan yleensä sekunteina, Kameran valotusaja rajoiksi voidaan esim. kameran teknisissä tiedoissa ilmoittaa 1/4000-30 s. Tämä tarkoittaa käytännössä, että lyhin valotusaika, joka kameran asetuksissa voidaan valita on sekunnin yksi neljästuhannesosa ja pisimmillään valotusajaksi taas voidaan asettaa 30 sekuntia. iso arvo
Kertoo kennon herkkyyden.
Mitä suurempi arvo, sitä vähemmän valoa kamera tarvitsee kuvan muodostamiseksi. Parhaaseen kuvanlaatuun päästään pienellä arvolla, koska ISO-arvon kasvattaminen kasvattaa myös kuvassa esiintyvää kohinaa ja jossain vaiheessa kuvanlaatu huononee jo niin paljon, etteivät kuvat ole enää käyttökelpoisia. Korkein käytännöllinen ISO-arvo riippuu aina kamerasta ja sen kohinanpoisto-ominaisuuksista.
Nostamalla ISO-arvoa voidaan kameran valotusaikaa lyhentää terävän kuvan takaamiseksi esimerkiksi hämärässä kuvattaessa silloin, kun kohde liikkuu, eikä voida käyttää kamerajalkaa. Tai salamaa ei joko voida tai haluta käyttää.
Yleisimmin nykyisten järjestelmäkameroiden ISO-arvoa voidaan säätää välillä 100-3200. Vaikka kamerassa voitaisiin valita korkeakin arvo, korkein käyttökelpoisin arvo täytyy aina etsiä kokeilemalla. Pokkarikameroiden pienillä kennoilla kohinaa esiintyy yleensä järjestelmäkameroita enemmän.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti